Dodano: 2022-05-05

Ostatnie wpisy:

Bakalie - czym są i jakie są ich rodzaje?

Bakalie znane są jako świetny dodatek do ciast i deserów, a także - jako zdrowa alternatywa do słodyczy. Mówiąc jednak ogólnie o bakaliach, mamy często na myśli mieszanki orzechów i suszonych owoców, nie zastanawiając się właściwie, czym są, jakie mają właściwości i jak warto je komponować. Co to są bakalie i dlaczego warto uwzględnić je w swojej diecie? Szczegółom przyjrzymy się w tym artykule!

Bakalie - co to takiego?

Pod tym pojęciem kryją się suszone owoce, głównie pochodzące z Bliskiego i Środkowego Wschodu, a także - orzechy różnego rodzaju. Były znane i cenione już od starożytności - nic dziwnego, w końcu kryją wiele istotnych dla zdrowia właściwości.

Dawno temu, stanowiły ważny element prowiantu, zabieranego na długie wyprawy - nic dziwnego, dostarczają energii, sycą, łatwo je przechowywać. Zresztą, jako wygodna przekąska, którą łatwo chwycić w trakcie zapełnionego obowiązkami i spotkaniami dnia, przetrwały do dzisiaj.

Mieszanki bakaliowe to najczęstsze formy ich sprzedawania, można też kupować poszczególne rodzaje bakalii osobno, wybierając spośród ulubionych smaków. Dobrym pomysłem jest również tworzenie własnych mieszanek, nie tylko według smaku, ale też właściwości odżywczych.

Najpopularniejsze rodzaje bakalii - suszone owoce

Pełna lista bakalii jest oczywiście znacznie szersza - warto jednak przyjrzeć się najpopularniejszym spośród z nich. Wszyscy doskonale kojarzymy je z deserów, dań i ulubionych mieszanek.

Jakie mamy rodzaje bakalii? Zacznijmy od suszonych owoców!

  • Rodzynki - nie bez przyczyny są numerem jeden na naszej liście. To oczywiście suszone, ciemne winogrona, które tak chętnie dodajemy do wszelkiego rodzaju deserów i ciast. W przypadku obecności w serniku, potrafią wywołać prawdziwe kontrowersje! Niewiele osób wie, że rodzynki niejedno mają imię - sułtanki mają większy rozmiar niż inne. Bardzo często występują we wszelkiego rodzaju mieszankach bakalii.
  • Suszone daktyle - tutaj mamy jeszcze większy wybór niż w przypadku rodzynek. Daktylowiec jest uprawiany w ponad 400 odmianach, nic dziwnego, że tak mocno różnią się między sobą jego suszone owoce. Koneserzy daktyli, które często po nie sięgają, bezbłędnie potrafią określić rodzaj i kraj pochodzenia, bo to najczęściej determinuje smak tej wyjątkowo apetycznej przekąski. Różnią się twardością, smakiem, wyglądem. Popularne jest miękka, irańska odmiana Mozafati. Daktyle nieczęsto wchodzą w skład mieszanek - zwykle kupuje się je pakowane oddzielnie bądź na wagę.
  • Suszone morele - jedna z ulubionych przekąsek, chętnie wybierana przez dzieci. Nic dziwnego, kolorem i konsystencją przypominają żelki. To również dobra alternatywa dla wszystkich miłośników słodyczy, szukających nieco bardziej zdrowych opcji.
  • Suszone śliwki - wyjątkowo słodkie, stanowiące świetną słodką przekąskę, a przy tym - mogące się pochwalić całą listą dobroczynnego oddziaływania na nasz organizm. Są stosunkowo kaloryczne, dlatego nie powinniśmy przesadzać z ich ilością. Dobrym nawykiem jest jednak regularne włączanie ich do swojej diety - głównie ze względu na wspieranie pracy układu trawiennego.


Bakalie to też orzechy! Jakie?

Czas przyjrzeć się orzechom, które wchodzą w skład bakalii. W mieszankach znajdziemy znacznie częściej właśnie orzechy niż suszone owoce, z wyjątkiem rodzynek. Wynika to głównie z łatwości przechowywania, a także konsystencji - suszone owoce zachowują pewien stopień naturalnej wilgoci. Przechowywane w mieszankach, mogłyby się sklejać z innymi bakaliami. Dlatego zwykle są sprzedawane oddzielnie - w opakowaniach lub na wagę. Mogą być jednak częścią mieszanek przygotowywanych w domu lub na różnego rodzaju wydarzenia firmowe, jak konferencje, burze mózgów, szkolenia.

Wracając do orzechów, w miksach bakaliowych zwykle nie brakuje:

  • Orzechów włoskich - to jedne z najsmaczniejszych orzechów, a przy tym - bardzo wartościowa przekąska pod względem oddziaływania na nasze zdrowie! Często dodawane do różnego rodzaju deserów, ale też - porannych owsianek, powinny na stałe wejść do naszego menu.
  • Orzechów laskowych - spośród innych orzechów wyróżniają się dużą zawartością witaminy E, zwanej witaminą młodości i płodności. A to dopiero początek ich dobroczynnych właściwości.
  • Orzechów nerkowca - są bogate w witaminę B6, która wpływa na prawidłowe działanie wielu układów w naszym organizmie, między innymi - układu nerwowego. To oczywiście nie wyczerpuje listy pozytywnych właściwości składników odżywczych obcych w tych orzechach - nic dziwnego, że są chętnie dodawane do miksów bakalii. Przy tym wszystkim - doskonale bowiem smakują!
  • Pistacji - trudno znaleźć osobę, która za nimi nie przepada. Odznaczają się wyjątkowym smakiem, stąd ich duża popularność. Ale nie oznacza to, że nie mają ważnych właściwości prozdrowotnych. Jedną z nich jest równoważenie poziomu dobrego i złego cholesterolu. Podobnie jak inne orzechy, pistacje są kaloryczne - dlatego należy zachować umiar w ich zjadaniu - chociaż czasem trudno się od nich oderwać!
  • Migdałów - to bardzo częsty składnik wszelkiego rodzaju mieszanek bakalii. Nic dziwnego, poza doskonałym smakiem, cechują się również bogactwem składników odżywczych, cennych dla naszego organizmu. To również niezrównany dodatek do deserów, ale też wytrawnych potraw obiadowych.

 

Oczywiście, lista ta nie wyczerpuje wszystkich owoców i orzechów, które nazywamy bakaliami. Niemniej jednak, skupiliśmy się na najpopularniejszych z nich, co daje nam dość dobre pojęcie o tym, co właściwie możemy zaliczać do tego rodzaju przekąsek.

Kiedy sięgać po bakalie?

Jak już wspomnieliśmy, bakalie cenione były jako wygodna przekąska, idealna na daleką podróż. Wiele się od tego czasu nie zmieniło. Bakalie do dzisiaj są często wybierane jako część suchego prowiantu na wyjazd, jak również idealna przekąska w pracy lub w trakcie nauki. Zważywszy na pozytywny wpływ bakalii na układ nerwowy, w tym - pracę mózgu, to rozsądny wybór, którego celem jest wsparcie zapamiętywania i procesów kreatywnych. To znacznie lepszy wybór niż słodkości, które dostarczają co najwyżej pustych kalorii i bardzo krótkotrwałego skoku energii.

Nic dziwnego, że zestawy bakaliowe stały się coraz częstszym widokiem w firmach - zarówno w ramach owocowych dostaw do biura czy na home office, jak również jako przekąska serwowana w trakcie różnego rodzaju wydarzeń, jak szkolenia i konferencje. Wszędzie tam, gdzie potrzebny jest kreatywny wysiłek, bakalie będą zawsze dobrym wyborem!

Bakalie dobrze wybierać także wtedy, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, jednak staramy się świadomie podchodzić do bilansowania swojej diety. Zamiast pralinek lub batonów, lepszym i przede wszystkim - zdrowszym - wyborem będą suszone owoce lub mieszanka orzechowa. W domu możemy przygotować własne kompozycje, bazujące na naszych preferencjach smakowych.

Oprócz tego, bakalie będą dobrym towarzyszem aktywności, w których wcześniej zwykle sięgaliśmy po mniej zdrowe alternatywy - jak oglądanie telewizji czy filmu w kinie. To zdecydowanie lepszy wybór niż na przykład nachosy.

Nie możemy zapominać też o jeszcze jednej sytuacji, w której trudno odmówić sobie bakalii - urozmaicanie posiłków. Świetnie komponują się z poranną owsianką, ale również - deserami, wnosząc do diety wartościowe składniki, których przecież w nich nie brakuje!

Na co uważać, jedząc bakalie?

 

Musimy pamiętać o tym, że chociaż zdrowe, bakalie są stosunkowo kaloryczne. Dlatego nie powinniśmy ich zjadać zbyt dużo. Lepiej sięgać po kilka suszonych śliwek niż usadowić się przed telewizorem z całym ich opakowaniem.

Staranne kontrolowanie porcji zjadanych bakalii pozwoli też bardziej świadomie planować dietę i kolejne posiłki. Bakalie świetnie sprawdzają się w codziennym jadłospisie w momencie, gdy do kolejnego posiłku zostało jeszcze trochę czasu. To także świetna forma deseru lub dodatku do drugiego śniadania.

Najważniejsze właściwości zdrowotne bakalii

O pozytywnym wpływie bakalii na zdrowie, wspominaliśmy przy okazji omawiania rodzajów. Oczywiście, każdy składnik mieszanki nieco inaczej oddziałuje na nasze zdrowie, z pewnością jednak warto zaznaczyć, że częste sięganie po bakalie ma pozytywny wpływ na:

  • układ nerwowy
  • pamięć i zapamiętywanie
  • trawienie i układ pokarmowy
  • obniżanie ciśnienia
  • regulowanie cholesterolu
  • dostarczanie niezbędnych witamin i minerałów.

Nic dziwnego, że bakalie są dobrym wyborem dla uzupełnienia codziennej diety - powyższa lista nie wyczerpuje ich dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie. Regularne włączanie ich do jadłospisu to nie tylko dobry pomysł z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale również - duża przyjemność smakowa!